
موقعیت جغرافیایی شهر کاکی
شهر کاکی به عنوان مرکز بخش کاکی از توابع شهرستان دشتی به مرکزیت خورموج از استان بوشهر می باشد.که در طول شرقی 51 درجه و 23 دقیقه شرقی و عرض شمالی 28 درجه و 20 دقیقه قرار گرفته است. موقعیت این شهر جلگه ای و ارتفاع متوسط آن حدود 30 متر از سطح دریاست.فاصله تا مرکز شهرستان دشتی حدود 40 کیلومتر تا مرکز استان 120 کیلومتر است. شهرداری کاکی در سال 1370 و محدوده قانونی آن 478 هکتار و حریم شهر 2279 هکتار و وسعت شهر بالغ بر 2420 هکتار می باشد .مردم آن بر اساس مطالعات انجام شده،حدود 36 درصد در بخش کشاورزی و 23 درصد در بخش صنعت و 38 درصد در بخش خدمات و حدود 3 درصد در سایر بخش ها مشغول بکار هستند.از شمال به بخش مركزي شهرستان دشتي و از مشرق به بخش شنبه و از جنوب به شهرستان دير و از مغرب به درياي خليج فارس محدود است اين بخش وسيع بين شهرستانهاي دشتي و دير واقع است و لوله هاي عظيم طرح محرم و لوله هاي انتقال گاز به مركز و شمال استان از محدوده اين شهر عبور مي كند. شهرکاکی در مسير جاده هاي مهم و استراتژيك ‹ بزرگراه سيراف (چغادك –كنگان) – ،بزرگراه ساحلي بوشهر – دير، خط راه آهن در دست ساخت بوشهر – كنگان ›› قرار گرفته است.

سابقه تاريخی :
اين شهر دارای سابقه قدیمی و کهن بوده که در کتاب فارسی نامه ناصری آمده: بلوک دشتی پنج قسمت بوده که کاکی بر اساس تقسیم بندی جزء مندستان بوده دارای بافت قدیمی بوده که مناطق مسکونی آن در کنار قلعه جمال خان متراکم بوده.بعد ها به اطراف شهر کشیده شده و بر اثر طغیان سیل رودخانه مند در سال 1365 روستاهای سیل زده همچون مسیله ها ، هلالی ها،شعری، منگزار،کرکی و… به شهر کاکی مهاجرت نمودند.اين شهر در اوايل سال 1334ه.ش (55 سال قبل) يعني قبل از مناطق دير،تنگستان و ديلم داراي بخشداري بوده است. پاسگاه انتظامي اين شهر حدود 85 سال عمر دارد.

موقعيت كشاورزی
شهر كاكي به واسطه داشتن خاك مرغوب يكي از قطب هاي كشاورزي استان محسوب مي شود و وجود مزارع و گلخانه هاي فراوان كشت گوجه فرنگي و نيز بزرگترين گلخانه كشت نشاءكوجه فرنگي كشور ویکی از بزرگترین گلخانه های خاور میانه در اين شهر دليل بر اين ادعا مي باشد كه همين امر باعث شده است تا در فصل برداشت گوجه فرنگي كارگران فصلي و خريداران زيادي وارد اين منطقه شوند.زمينهاي كشاورزي اين ناحيه استعداد وتوانايي كشت انواع صيفي جات و ديگر ميوه ها را نيز داراست . بخش كاكي از نظر كشاورزي اكنون با دارا بودن حدود
480 حلقه چاه فعال با موتورهاي برقي و ديزلي با سطح زير كشت 5400 هكتار زمين آبي ،35 هكتار سطح گلخانه ها – بطوريكه بيشترين سطح گلخانه را در استان بوشهر به خود اختصاص داده- تعداد اشتغال بكار بطور دائم 7000 نفر و بطور فصلي 9000 نفر و سطح زير كشت ديم 38000 هكتار به يكي از قطبهاي كشاورزي استان تبديل شده است.

اماكن زيارتی :
اين شهر به واسطه وجود سادات جليل القدر از قديم الايام به شهر سادات معروف بوده است و نظر به مستجاب الدعوه بودن آنان، مردم زيادي جهت رفع مشكلات و برآورده شدن حاجات به آنجا مي آمده اند.درتمام فصل تابستان و روزهاي تعطيل زمستان، مردم از تمام نقاط استان براي زيارت به اين شهر مسافرت مي نمايند.آرامگاههاي واقع در اين شهر عبارتند از: امامزاده شاه اسماعيل،آرامگاه پيرموسي در نزديكي شهر،امامزاده سيد حسين(بنياد) در 3 كيلومتري شهر، حاج سيد حسين پورفاطمي،حاج سيد محمد امين فاطمي، آقا سيد علي و ديگر سادات جليل القدر .
اماكن سياحتی :
از جاذبه هاي ديدني اين شهر قله ها و كوههاي نمكي مجاور اين شهر مي باشد كه نظر بسياري از توريستهاي داخلي و خارجي را به خود جلب نموده است.

موقعيت فرهنگی :
بخش كاكی از نظر فرهنگي و آموزشي از قديم الايام تا كنون همواره در استان جايگاه ممتازي داشته است. بيشترين درصد قبولي آزمونهاي سراسري دانشگاهها وموسسات آموزش عالي در گذشته بيشتر مربوط به اين بخش بوده است. علم ،شعر و سخنوري مردمان اين منطقه همواره زبانزد بوده و اين ناحيه مهد بزرگاني همچون : مرحوم حضرت آيت الله حاج ميرزا احمد دشتي،مرحوم حضرت آيت الله حاج شيخ حسن امامي حجتي ، حضرت آيت الله حاج سيد مصطفي حسيني،مرحوم حضرت آيت الله حاج ميرزا احمد نمازي، مرحوم حضرت آيت الله شيخ جواد غروي دشتي، و ديگرآيات عظام صدها عالم و فاضل بوده است. این منطقه زادگاه بزرگانی همچون فایز دشتی ، ترانه سرای بزرگ ایران ، همچنين اين شهر داراي نويسندگاني فراواني است كه كتابهاي پرباري را به جامعه ارائه داده اند كه بدليل اطاله مطلب از ذكر نام آنها خودداري مي گردد. جوانان زیادی از اين شهر از دانشگاههاي بزرگ كشور فارغ التحصيل شده اند كه هم اكنون بسياري از آنان در خارج از استان و خيلي نيز در داخل استان به خدمت مشغولند. بخش كاكي يكي از بخشهاي پرجمعيت استان بوشهر است كه به دليل موقعيت ممتاز و مناسب جغرافيايي ،فرهنگي، مذهبي،شيلاتي، بندري و جلگه اي جمعيت قابل توجهي را درخود جاي داده است.

منابع و ذخاير:
وجود بزرگترين منبع گاز كشور كه همان منطقه اقتصادي انرژي پارس شمالي باشد در منطقه ساحلي بخش و دهها حلقه چاه گاز و نفت سنگين در كوه مند و در كنار روستهاي زيزار و مقاتل و فقيه احمدان و نيز منابع غني نفت سنگين در كوههاي شهر كاكي و روستاهاي
همجوار(بادوله، تلخو،بنياد) ، همجواري با درياي خليج فارس ، كشاورزي و علاوه بر اينها احداث راه مواصلاتي شهر كاكي به دهستان كبگان و ارتباط روستاي ساحلي بخش به مركزبخش – كه فاصله 70 كيلومتري را به 25 كيلومتر كاهش خواهد داد- باعث خواهد شد تا مردم جهت انجام امور خود به شهر كاكي مراجعه نمايند و همچنين شهر كاكي به دريا وصل خواهد شد.همه اين موارد
باعث شده است تا بتوانيم آينده اي روشن را براي شهر كاكی ترسيم نماييم.